Atıl projelere nokta konacak fayda-maliyet analizi olacak!

Hükümet, tasarruf için yeni adımları hayata geçiriyor. Buna göre önceliğini yitirmiş projelere son verilecek. Yeni harcama programları bütçeye dahil edilecek. Sosyal yardımlarda kamu-özel ve STK koordinasyonu sağlanarak 'mükerrerlik' önlenecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Ekim 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atıl projelere nokta konacak fayda-maliyet analizi olacak!

Hakkı KURBAN / ANKARA

Hükümet, kamu harcamalarında "tasarruf" için yeni adımları hayata geçiriyor. 2017-2019 Orta Vadeli Program (OVP) hazırlanırken, kamu harcama politikasıyla ilgili "anayasa" niteliğinde 15 esas belirlendi. Devlet harcama yaparken, bu esaslara göre hareket edecek. İşte o esaslar:

ÖNCELİĞİ YİTENLERE NOKTA:

- Kamu harcama politikası, orta vadeli bütçeleme yaklaşımıyla yürütülecek. Kamu kendilerine tahsis edilen ödenekleri, yürüttükleri programların etkinlik ve gerekliliğini sorgulayarak tanzim edecek.

- Mevcut harcama programları gözden geçirilerek, önceliğini yitirmiş projeler sonlandırılacak. l Yeni harcama programları bütçeye dahil edilirken, gelecekteki mali yükleri de dikkate alınacak.

BÜTÇEDE KALKINMA ÖNCELİĞİ

- Bütçe hazırlığında, mal ve hizmet alımlarına yönelik ödeneklerin 'sıfır tabanlı bütçe' ilkesiyle belirlenmesine özen gösterilecek.

- Kamu mali yönetimi ve denetiminde kullanılan bilgi teknolojileri altyapısının bütünleşik hale getirilmesine yönelik çalışmalar tamamlanacak.

FAYDA-MALİYET ANALİZİ

- Kamu harcamalarına ilişkin karar sürecinde fayda-maliyet analizlerinden yararlanılacak. Benzer ihtiyaçlar, "ortak alım" yöntemiyle tedarik edilecek.

- Kamu hizmet binası ve taşıt temininde ise ihtiyaca uygunluk ve maliyet gözetilecek.

Sosyal yardımlara yeni vizyon

¦ Sosyal yardım ve hizmetlerde "bütüncül" anlayış geliştirilecek; kamu-özel kesim ve STK'lar arasında koordinasyon sağlanarak mükerrerlik önlenecek.

¦ Sağlık hizmetlerinin kalitesinden ödün verilmeden, gereksiz kullanımı önlemek üzere, ilaç, tıbbi cihaz ve tedavi harcamaları akılcı hale getirilecek.

¦ Sağlık harcamalarının etkinliği artırılacak; sağlıklı yaşam kültürü ve sağlık okuryazarlığı geliştirilirken, aile hekimliği güçlendirilecek.

Kalite artırılacak

¦ e-dönüşümle hizmet maliyetleri azaltılırken, kalitesi artırılacak.

¦ ARGE ödeneklerinin tahsisinde, özel kesim yatırımlarının yüksek dış ticaret açığı verilen alanlara yönlendirilmesine öncelik verilecek.

¦ Tarımsal destek ödenekleri; verimlilik ve katma değer hedefiyle gözden geçirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber